Kan man filtrera ljudet med hjälp av filter?

Vi ska idag se om man kan filtrera ljudet för att på så sätt styra hur vi upplever ljudlandskapet i en bullrig miljö utan att på något sätt påverka funktion, hastighet eller miljö. Till att börja med har vi valt ut olika filter som vi vill testa. Vi har ett oljefilter, vattenfilter, och bakteriefilter.

Oljefilter

Oljefilter används normalt i olika motorer för att filtrera oljan så att det inte kommer in smuts i maskiner och motorer.

Vattenfilter

Vattenfilter används normalt för att rena vatten och göra vatten drickbart genom filtrering. Vattenfilter används i allt från vanliga hushållsapparater till stora reningsverk.

Bakteriefilter

Bakteriefilter är något mer ovanligt och används för att rena havet från pvc partiklar som sprids allt mer av att vi människor skräpar ner vilket i sin tur påverkar landskapet.

Utförande

Testet genomfördes på så sätt att vi satte upp stora filter mellan en ljudkälla och en mikrofon. Spelade sedan upp ett ljud som vi samtidigt spelade in genom mikrofonen efter att det hade passerat filtret. Vi började med oljefiltret och tog sedan vattenfiltret och bakteriefiltret direkt efter för att inte något skulle påverka testresultatet.

 

Resultat

Efter att ha analyserat och jämfört de inspelade ljuden med de ursprungliga ljuden har vi kommit fram till att man inte kan filtrera bort ljud med hjälp av den här typen av filter. Samtliga ljud gick igenom filtret. Även om samtliga ljud trängde igenom kan man av oljefilter, vattenfilter och bakteriefilter däremot dämpa ljudet något, dock marginellt.

 

Detta experiment finansierades.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>